Skip to content

Zdrava prehrana u restoranima brze hrane – šalite se?

Može li se zdravo hraniti u restoranu brze hrane? Lanci velikih imena kao što su McDonald’s, Wendy’s, Burger King i Taco Bell žele da tako mislite. Svi ovi restorani nude neku vrstu “zdrave” alternative na jelovniku kako bi privukli one koji paze na svoju težinu ili jednostavno žele bolje opcije. Ali koliko su te opcije zdrave? Ovisi o tome što naručite, naravno.

Osim nekih opcija koje mogu biti prilično zdrave, poput salata, druge opcije koje se mogu činiti kao mudri izbori možda i nisu tako dobre kao što se čine. Također izbjegavajte naručivanje bilo čega u velikoj veličini, jer to brzo dodaje dodatne kalorije i masnoću. Mnoge namirnice također sadrže dodatne šećere koji brzo dodaju kalorije.

McDonalds

Salate i preljevi za salate u McDonaldsu imaju prilično malo kalorija i masti. Salata s preljevom može imati čak 500 ili više kalorija, ali to je puno manje od drugih izbora. Međutim, salate ne znače nužno visoku nutritivnu vrijednost. Mnoge salate rade se sa salatom iceberg, koja je prvenstveno voda. Međutim, ako pokušavate paziti na svoju težinu, a nemate drugih mogućnosti, salata može biti dobar izbor. Vjerojatno se nećete osjećati sitima, pa grickanje prije vremena može biti dobra opcija da izbjegnete druga iskušenja dok ste tamo.

Ostale mogućnosti koje se čine kao zdrave alternative mogu zavarati. Bilo da je hrana pržena ili pečena na žaru također će imati ogroman učinak. No jednostavno biranje između primjerice govedine i piletine možda neće biti dovoljno. Premium Crispy Chicken Club Sandwich ima 680 kalorija u usporedbi s Big Mac-ovim 560. Ključno je tražiti alternative pečene na žaru i izbjegavati primamljive strane, poput krumpirića ili deserta.

kod Wendy

Ako se odlučite za salatu, birajte mudro. Samo zato što jelovnik sadrži riječ “salata” ne znači da je zdrav. Wendy’s Taco salata, na primjer, ima gotovo 400 kalorija ako pogledate samo osnovne sastojke salate; dodajte dodatke koji dolaze s njim, a ukupno je gotovo 700 kalorija. To je oko trećina ukupnog dnevnog unosa na dijeti od 2000 kalorija dnevno. Čak i naizgled zdrava brokula i pečeni krumpir sa sirom ima 340 kalorija.

Ako ste gladni, može biti vrlo teško izbjeći iskušenja restorana brze hrane. To može biti opasno zbog dodane masnoće i kalorija. Ako u Wendy’s padnete u iskušenje i naručite “biggie” krumpiriće, unijet ćete dodatnih 590 kalorija i 28 grama masti.

Što je s alternativama kao što je nemasni jogurt s okusom jagode? Sam jogurt ima 200 kalorija, a preljev za granolu koji dolazi uz njega dodatnih 110 kalorija. Za usporedbu, prosječna šalica nemasnog jogurta iz trgovine sadržavat će oko 100 kalorija.

kralj burgera

Burger King putem svoje web stranice nudi niz opcija prehrane za one koji paze na ugljikohidrate, masti ili kalorije. Mnoge navedene salate imaju između 10 i 13 grama masti, odnosno 90 do 117 kalorija iz masti. Salate spadaju u raspon od 400 kalorija. Oblozi će dodati još 70 do 270 kalorija, što je ukupno do gotovo 700 kalorija. Opet, to je gotovo trećina ukupnog dnevnog unosa kalorija. Originalni Whopper sendvič sa svime što ima na njemu ima približno istu količinu kalorija. Ovisno o odabranoj salati i preljevu, opcija salate zapravo može imati više ukupne masnoće od Whoppera. Drugim riječima, jedenje “zdrave” salate umjesto sendviča možda vam neće pružiti dobrobiti koje tražite.

Taco Bell

Taco Bell nudi opcije “Fresco Style” koje imaju manje od deset grama masti po porciji. To znači da su sirevi i umaci uklonjeni iz artikla. Ovaj stil može smanjiti ukupni unos masti i kalorija. Mnoge stavke na Fresco Style jelovniku imaju manje od 400 kalorija. Ključ za naručivanje putem ove metode je znati koji su artikli dostupni Fresco Style, a koji nisu. Većina proizvoda nudi ovu opciju, ali mnogi ne. Pitajte prije naručivanja.

Posljednja riječ opreza kada je u pitanju brza hrana: čak i kada su opcije niske masnoće i niske kalorije, mnoge i dalje imaju vrlo visok udio natrija i nizak udio vlakana. Ukupna nutritivna vrijednost je problem. Metode kuhanja, kao što je prženje u dubokom ulju ili ostavljanje hrane pod vrućim lampama dulje vrijeme, mogu dramatično smanjiti hranjivu vrijednost hrane. Dakle, što je krajnji rezultat? Dok povremeni posjet restoranu brze hrane može biti ugodan i neće stvoriti previše negativnih nuspojava, upitna je ideja da su ‘zdrave’ alternative u lancima brze hrane zapravo ‘zdrave’.